「自動亮度」唔嘥電?手機慳電 4 大謬誤

| Hin | 26-04-2016 19:21 | |
「自動亮度」唔嘥電?手機慳電 4 大謬誤

手機電量無論係你同我都相當重視,而大量嘅手機慳電攻略相信你亦睇唔少。據《紐約時報》找來 Wirecutter 網站的專家指出,原來我哋一向所學嘅手機慳電招式竟然有錯!好似經常性 Kill Apps,在日常使用中並唔會幫你慳得到更多嘅電量。唔想再學習錯誤嘅慳電知識,咁你就要留意以下教學啦!

謬誤 1:Kill Apps 可以慳電?

即使係小記,好多時也會像有「強迫症」般定時定候 kill apps 將程式關閉,怕 apps 會在後台耗電。不過,專家就表示其實此 kill apps 動作更耗電,原因係 kill apps 會完全清空手機的記憶體,當你再重啟某隻 app 時,程式又會再度寫入至記憶體當中,比起由記憶體直接存取 app 內容,又多一重功夫,亦即是嘥多咗電。

「自動亮度」唔嘥電?手機慳電 4 大謬誤

謬誤 2:開啟屏幕自動亮度功能更耗電?

關閉屏幕的自動亮度,將屏幕光亮度較至最低,無錯確實係有助省電!不過,專家就指出日常在戶外環境中,根本就難以藉最低的亮度來觀看屏幕。與其不斷地自行調校屏幕亮度,還不如開啟自動亮度功能。專家更指出,開啟自動亮度功能更能有效省電。

「自動亮度」唔嘥電?手機慳電 4 大謬誤

謬誤 3:Wi-Fi 比 LTE 更省電?

曾經有人話使用 Wi-Fi 上網,會比使用 4G LTE 網絡上網更能省電。不過,經過專家使用 iPhone 6s 及 Moto X Pure,在同一網絡環境強度測試之下,同樣瀏覽網頁 1 小時,發現 LTE 網絡僅比 Wi-Fi 耗電多 2% 電量左右,亦即使說在信號良好的環境底下,大家不必太在意使用 LTE 或 Wi-Fi 網絡。 

反而在一些手機電訊網絡接收差的環境底下,而 Wi-Fi 網絡更強時,應該開啟 Wi-Fi 網絡。原因亦顯然而見,就係電訊網絡連接差,便需要更多的電量來搜索電訊網絡,所以開啟 Wi-Fi,有助減輕耗電量。反之亦然,若然電訊網絡比 Wi-Fi 網絡更好,便應關閉 Wi-Fi 網絡。

「自動亮度」唔嘥電?手機慳電 4 大謬誤

謬誤 4:用 Siri 一定浪費電力?

以為「Hey Siri」同「OK. Google」語音指令會更耗電?專家使用了 iPhone 6s 及 Nexus 6P 進行了兩小時,開啟虛擬語音助手,以及禁用虛擬語音助手的測試當中,發現其耗電量其實相差無幾,仲話語音助手咁方便,無理由唔用!

按此去下一頁睇睇省電新招

Source:ezone.hk

Page 1 of 15