Toyota bZ4X 純電 SUV 實試 舒適體驗延續日系風格

| 黃俊翔 | 25-01-2024 17:14 | |
Toyota bZ4X 純電 SUV 實試 舒適體驗延續日系風格

日系的電動車近期陸續在市場上出現,今次 ezone.hk 就找來 Toyota 首款,而且是日本製的 bz4X 進行實測。這款車型以其運動化的外觀和先進功能引起了我們的關注,今次就聯同香港資訊科技商會榮譽會長 Francis 一齊試車!

豐田汽車最近推出了全新電動車型——bZ4X,這款車不僅在外觀設計上展現前衛科技感,更在功能性和環保方面展現了卓越的實力。bZ4X的外觀設計突破傳統,車身線條流暢且充滿動感,20吋合金輪圈增強了其運動風格。車頭的錘頭式設計和「4眼」LED頭燈,展現出霸氣姿態,而其獨特的尾翼則提升了車輛的空氣動力學性能。

 

在車身內部,bZ4X同樣展現出卓越性能。其寬敞的車廂空間得益於eTNGA底盤和長軸距設計。高級纖維織布包裹的儀錶板和車內裝飾,為駕駛和乘客提供了一個安靜舒適的環境。全景天幕和電動幕簾,以及441公升的特大尾箱連腳控電尾門,無疑為用戶帶來更佳的使用體驗。車內的科技配置同樣引人注目。7吋全電子儀錶板、12.3吋原廠輕觸式中控屏幕,以及支援Apple CarPlay的娛樂系統,為駕駛者提供了便利的操作體驗。而9個JBL喇叭和無線充電功能,更增添了駕駛的樂趣。

 

 

在動力系統方面,bZ4X搭載了恆久磁石同步電動摩打,最大馬力203PS、扭力266Nm,滿足了日常出行需求。此外,與Panasonic合作研發的71.4kWh鋰離子電池,提供了436公里的續航力,並支持30分鐘內快速充電至80%。安全性方面,bZ4X配備了第三代豐田主動式安全系統,包括司機監測系統、預警式防護系統附自動煞車輔助、雷達感應式車距巡航定速系統等。此外,還引入了香港首部豐田型號的自動泊車輔助系統(Advanced Park),大大提升了安全性。

 

值得一提的是,bZ4X在環保方面也不遺餘力。除了使用可持續材料外,還進行了廣泛的電池再利用和回收工作。與EcoMatcher合作為每位車主種植樹木,彰顯了其環保理念。

規格:  
馬力: 203 匹
扭力: 266Nm 
0-100 km/h: 7.5s 
驅動系統: 前輪驅動
電池容量: 71.4 kWh
續航力 :  436 km (WLTP)
傳動: 恆久磁石同步電動馬達、自動波

售價:HK$ 349,860 (一換一後售價)

專家實測

問題1:日本電動車與歐美電動車,開起來有甚麼特別分別呢?

  • 大家試得多歐洲、美國電動車喇,咁日本電動車係咪有啲咩分別呢,會唔會都係一樣咁有爆炸力、咁爽,但同時間都結果一些東瀛風格,例如舒適、設備齊全,一些細緻位置,平時我們坐其實國家的車,細緻仔未必夠日本車,日本車一些細置位,你會諗點解你會諗到呢樣嘢呢!我希望可以響呢部車搵到!

問題2 : 聽說它的安全性很好,有甚麼重點功能?

  • 佢嘅主動被動安全系統都足夠,例如盲點顯示、泊車防撞,其實宜家大部份車有嘅佢都有,不過你要睇佢嘅價位都幾相宜,所以我覺得,宜家有晒啲,例如你可以睇,佢有埋駕駛者即係司機嘅監察系統,咁你知好多司機都止淨係職業,普通人都會開車會易恰眼訓,突然前面剎車,若果無呢類系統,一吓就會撞上去,不過宜家有監察系統,例如前方突然剎車,你又無注意呢,佢會提醒你啦!

問題3;今日試了一轉 bZ4X,你覺得駕駛感覺如何呢,可滿足日系車迷嗎?

  • 我覺得好舒服囉,日本車就係咁啦,坐上去有返到屋企嘅感覺,好舒服。當然唔係話舒服到想訓覺,唔係呢樣嘢,而係駕駛感覺舒適,第一我咁樣兜來兜去、片來片去,你唔會覺得好「登」?(唔覺啊)唔「登」,亦都唔篩,架車係好穩定,好暢順咁行,咁同時間佢都係一部 SUV,正常都有番咁上下高,雖然佢個 Headroom 唔係特別高,但我唔覺得佢過彎好篩、好穩定,即係就算你話係咪一定要買四驅版,我至少佢宜家有二驅版,二驅版已經好穩定,抓著力非常強,所以我幾滿意,如果我以前無試過(四驅版),淨係試呢部,我覺得無分別。 我們都試過好多電動車,呢部車真係好舒服!

相關文章

Page 1 of 8