女仔單身太久會如何?絲打回應:學識開水樽

| Siu Yeung | 27-09-2017 15:12 | |
女仔單身太久會如何?絲打回應:學識開水樽

有人說,單身時能學會很多事,也許是學會面對寂寞,又或生活更加獨立等,不過對港女來說,又是否這一回事呢?日前,便有網友在連登討論區,以「一人一個單身太久嘅女仔會做嘅嘢」為題,引來好些絲打回應,包括「學識開水樽」,讓不少人驚覺,原來許多瑣碎事情,都是由男友待勞。

究竟是撒嬌,還是有公主病呢?有巴打開出此帖後,好些自稱是絲打的女網友都有回應。當中包括:「會自己拎件褸出街,怕冷親」、「自己帶紙巾,自己帶傘」、「會慣左自己拎重野」等,當中最惹人爭議的是「訓練到自己夠力開水樽」,「有時買咗 bonaqua ,以前唔識開,但而家發覺其實唔難」,隨即引來大量人回應。

【網絡熱話】

【網絡熱話】

巴打直言:「開個水樽有幾難,_你老_,小兒麻痺呀」、「開水樽講到好似去擔泥咁」、「究竟係依到係香港定埃塞俄比亞?如果連開水樽都無力,俾你自己一個生活咪即日餓死?唔夠力推開門返屋企,唔夠力倒水飲,唔夠力攞個剪 pan 煮野食」、「公主癌 ,個樣幾靚都唔會想同佢一齊 ,樓上嗰啲話單身後學識開水,帶外套紙巾嘅絲打,睇死你地拍拖之後又指意咩都係男人做,唔好拍拖害人啦」、「痴線,唔識開樽,又唔帶紙巾,又唔帶外套,同廢人有咩分別」、「生命指數幾低先會開唔到水樽」等。

當中,亦有疑似是絲打的網民回應:「唔係扮,但真係唔夠腕力,得自己一個時會用牙咬實擰,或者叫收銀開」、「點解啲男仔要咁出奇,唔夠力咪唔夠力囉,你地覺得女人會好似男人咁大力?同埋有時比啲男仔威威,叫佢地幫手開個樽蓋,呢啲唔係辛苦野,但係佢地會覺得自己可以照顧到個女朋友都會開心」、「有時女仔未必係唔夠力,只係想依賴下個男仔,少少野就__人港女,我無野好講」等。

Source:lihkg.com

Page 1 of 15