Tesla Model 3 升級版真車實試 車主試揸升級逐樣睇

| 黃俊翔 | 07-12-2023 05:35 | |
Tesla Model 3 升級版真車實試 車主試揸升級逐樣睇

Tesla 2023 升級版 Model 3 已經正式出貨,除了外觀經重新設計,更符合空氣動力學,風阻更低,亦能延長其續航力,提升至高達 629 公里,0 -100 km/h 加速只需 4.4 秒。此外,升級版的內裝同樣是重新設計,豪華舒適感同埋娛樂功能都有提升,今次 ezone.hk 就搵黎舊版與新車,對比各個重點升級項目,仲請埋兩位 Model 3 車主試駕升級版。

1. 更加流線形車身

2023 升級版的 Model 3,使用更鋒利、更有運動感的頭泵把設計,配合細長的頭尾燈,整體感覺更似 Roadster 跑車。此外,受惠於新的外觀設計,它的風阻減至 0.219cd,在電池容量相同情況下,可提供額外最多 1 成續航力,長續航版達 629km (WLTP)。


2. 降噪表現提升

升級版 Model 3 使用全新的雙層靜音玻璃,並在車身及車門加入更為出色的隔音物料,以及將水撥收藏到頭蓋覆蓋範圍之內,加上新的輪圈設計,以及升級密封避震系統,行駛時車內寧靜度大幅提升。


3. 觸控轉波模式

自從使用純電驅動以來,電動車對於傳統汽車「轉波」的操作頻率更低,今次 Tesla 更大膽地將傳統意義上的波棍取消,將轉波選項整合到中控大屏幕當中,同時在擋風玻璃對上位置設有實體鍵。

 

4. 前座通風座位

今次改款改進座位的設計,新車的前座明顯有很多小孔,還可透過手機預先啟動通風功能。


5. 後座增設 8 吋屏幕

新版除了照顧前座之外,亦提升後座乘客的體驗,在中間位置加入一個 8 吋的屏幕,可以顯示娛樂及行車資訊外,還可以獨立調節冷氣溫度及風力。

 


6. 17 喇叭系統

2023 升級版更注重視覺及聽覺效果,車內新增氣氛燈,還將音響系統升級至 17 個喇叭,能營造更出色的環繞音效體驗。

 

7. 升級內飾用料

升級版 Model 3 改進內飾材料組合,面料更加柔軟,無論視覺效果以及觸感,同樣是 Level Up。

 

8. 全新呔盤設計

今次升級版的呔盤仍然傳統的圓環形呔盤設計,但以往兩則的操操桿都消失了,所有功能都變成了按鍵,佈置在呔盤手指公可觸及的範圍之內。

  長續航雙摩打全輪驅動版
續航距離WLTP 標準) 629 公里
最高速度 201 公里/小時
加速速度0-100 公里/小時)

4.4 

價格(一換一價格)

港幣 $328,300 (免稅)

開始交付時間

2023 第四季

專家試車

今次 ezone.hk 聯同香港資訊科技商會榮譽會長 Francis,一齊到 Tesla 荃灣的新 Showroom,睇睇升級版 Model 3 各種顏色之餘,還從荃灣開往黃金海岸進行實測。隨後,又邀請到兩位現任原版 Model 3 車主 Ken 及 Alex,輪流試駕升級版!看看他們對升級版的幾大升級項目的評價!

Tesla Model 3 升級版真車實試 車主試揸升級逐樣睇

Q1 : 升級版 Model 3 有好多實體制都已取消,你覺得操控上惑覺點啊?

  • 我揸了一會,原本在呔盤的自動波,變了在 Screen 上向上向下推,指揮燈由兩枝棍變了兩粒制,習慣一下其實我已經覺得 OK 喇!起初覺得轉波要在 Screen 上碌會不會很麻煩,但剛才試了又覺得沒有問題,因為大部份時間都是向前行,只不過是向後行時要拉,試了後都覺得其實算方便,只是層慣的問題。(操作上都方便?) OK 啊!

Q2 : 我覺得 Model 3 升級版較舊版靜,偽咪我幻覺還是有改裝呢?

  • 坦白講我都覺得係靜咗,因為我本身都係 Tesla 車主,現在揸了一段路,我感覺它的路噪沒有哪麼明顯,當然喇向來電動車都是沒有太多聲,沒有了引擎只有摩打,其實沒有太多聲,主要感覺來自路噪,當然會有很多因素影響,例如車身的隔音做得更好,輪呔也有影響,好多方面或者避震都有影響,所以乘客的感覺是最實際,如果你覺得靜咗 (真係靜咗啊!)我都覺得靜咗。宜家行緊 6、70 公里,基本上我覺得係靜咗囉!

Q3 : 我坐咗陣覺得座椅涼浸浸,新版好像改裝了冷氣椅,你覺得這個設計點呢?

  • 冷暖氣椅通常有咩作用呢?通常喜歡運動,你喜歡運動嗎?(OK!)有時跑到身水身汗,上車涼浸浸就會很舒服,有時部車放在主題樂園之類暴晒一日後,車內就會很熱,當然現在 Tesla 可以遙控開冷氣,如果有埋冷氣椅,我都覺得涼浸浸,感覺真的差很遠。(舒服很多!以乘客角度來講,我都覺得這個功能很貼心,有時玩到身水身汗,返回車上時即刻涼浸浸,感覺都很好呢!)

Q4 : 今次升級版 Model 3 續航力及馬力都勁咗,你覺得係咪更抵玩呢?

  • 第一,新款車喇,續航力相當重要,因為平常我們見到都是 4、500 公里,現在它已有 600 公里,續航力長一定對電動車有著數,至於馬力大咗,雖然我常說馬力大是否能用盡,但當然俾多咗錢就自然希望會要多點東西,但現在反而俾少咗,就真係抵喇!(的確抵,性價比超高!)

Q5 : 我留意到升級版有氣氛燈,我覺得係幾好的設計!

  • 幾有氣氛,雖然有人覺得氣氛燈多餘,我原本的舊版 Tesla 是沒有氣氛燈,但我見到現在有氣氛燈,自然會貪得意去試玩,試過後覺得效果都幾靜,特別是夜晚,雖然現在是日間看不清,但在夜晚不斷轉色真係好正!我見有不少人走去改裝,但我建議都不要搞,特別是涉及電腦的部件最好不要搞,但現在原裝有就大家放心喇!(可以令你部車更有個人特色,當你揀唔同顏色的時候。)

車主實試

Tesla Model 3 升級版真車實試 車主試揸升級逐樣睇

平常 Ken 及 Alex 都會駕駛自己的 Model 3 四出遊玩,對舊版有相當深入的了解,今次 ezone.hk 就邀請他們試試新車,並請他們說出對升級級的感受!

Ken : 

  • 我覺得抵玩咗,又舒服咗同埋音響更好,最重要係佢平咗

Alex : 

  • 我覺得避震做得好好,同埋覺得它四門都係雙層隔音玻璃,現在隔聲非常之好!

【熱門報道】

【熱門報道】

 

Source: ezone.hk

Page 1 of 11